Mitä tapahtuu kun ihminen sairastuu? Ensijärkytyksen jälkeen tunteet heittävät  hämmennyksestä epätoivoon ja lisääntyneeseen tiedontarpeeseen. Miten koota arjen hajonnut palapeli uudelleen? 

Vertaistuki eli jaettu tunne&kokemus -pohjainen asiantuntijuus täydentää terveydenhuollon tarjoamaa tukea. Sen kautta potilas voi löytää toisen samaa ´kieltä´ puhuvan vertaisensa, saada neuvoja, rohkaisua, turvaa ja tukea omaan arkeensa. Kokemuksien jakaminen, toisten ymmärtäminen ja itse ymmärretyksi tuleminen ovat arvokkaita asioita sairastuneelle ja hänen läheisilleen. 

Kuopion yliopistossa julkaistun Irja Mikkosen väitöstutkimuksen mukaan vertaistuen vaikutus voi jopa vähentää julkisten palvelujen käytön tarvetta. Voisivatko ammattiauttajat ja vertaistukitoimijat tehdä enemmän keskinäistä rakentavaa ja molempia hyödyttävää yhteistyötä: ammattiauttajat oman tieto&kokemus-pohjaisen asiantuntijuutensa ja vertaistukitoiminta oman tunne&kokemus -pohjaisen asiantuntijuutensa kautta?

Haluatko sinä potilas, potilaan läheinen, ammattiauttaja tai vertaistukitoimija olla mukana ja kehittämässä toimintaamme? Liity jäseneksi yhdistykseemme.