Oletko miettinyt influenssarokotteen ottamista? Huolestuttaako sekä rokotteen ottaminen että ottamatta jättäminen? Pyysimme aiheeseen Suomen veripalvelun hematologi Eeva Juvosen kannanoton, josta alla suora lainaus.

"Influenssarokotteen ottamiselle ei ole mitään muuta estettä kuin juuri pistohetkellä oleva matala trombosyyttilukema. Rokotus voi aiheuttaa tällöin pistokohtaan vuotoa. Jos B-Tromb on <20 x 109/l, kannattaa keskustella ITP:aa hoitavan lääkärin kanssa rokottamisesta. Jos lukema on >20 mutta <50, pistokohtaan kannattaa laittaa kevyesti kiristävä side. >50 lukemalla en näe estettä ihan normaalille pistämiselle. Kaikissa vähänkin epävarmoissa tilanteissa on aina viisasta keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

ITP:n samanaikainen hoito saattaa vähentää immuunivastetta eli rokotteen tehoa, mutta vähäinenkin vaste on parempi kuin ei lainkaan vastustuskykyä. Immunosuppressiivista hoitoa saavien ITP-potilaiden perheenjäsenille rokotteen pitäisi olla ilmainen, että eivät toisi kotiin influenssaa. Siitäkin kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, koska varmaankin tarvitaan jokin lappu rokottajalle."

Kuva: http://www.freedigitalphotos.net/